Οι μικροενοχλήσεις της εγκυμοσύνης
Updated on Μάρτιος 2, 2023
Δημιουργήθηκε την Ιανουάριος 5, 2021
Updated on Μάρτιος 2, 2023
Δημιουργήθηκε την Ιανουάριος 5, 2021
Το έντονο αίσθημα κόπωσης είναι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Συνδέεται κυρίως με την αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης, μιας ορμόνης με ηρεμιστικές ιδιότητες. Η κούραση μειώνεται μετά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ επιστρέφει εκ νέου κατά το τρίτο τρίμηνο εξαιτίας του βάρους του μωρού και της μήτρας.
Φροντίζετε να αναπαύεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Να κοιμάστε καλά το βράδυ (τουλάχιστον 8 ώρες) και να ξαπλώνετε το μεσημέρι όταν μπορείτε. Επίσης, σε πολλές εταιρείες, οι έγκυες γυναίκες έχουν το δικαίωμα να κάνουν διακανονισμό ως προς το ωράριο εργασίας τους από την έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Για να μάθετε τα δικαιώματά σας, συμβουλευτείτε τη συλλογική σύμβαση εργασίας σας.
Σχεδόν το 50% των γυναικών πάσχει από ναυτίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά κανόνα, εμφανίζονται μερικές εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση και διαρκούν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να επιμείνουν και μετά από αυτό διάστημα, ακόμα και ως τον τοκετό, μερικές φορές. Συνήθως, είναι πιο έντονες το πρωί και μειώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας.
Οι ναυτίες της εγκυμοσύνης συνδέονται με την αύξηση του επιπέδου ορισμένων ορμονών μέσα στο αίμα και συγκεκριμένα, των οιστρογόνων και της χοριακής γοναδοτροπίνης ή HCG, που ονομάζεται και «ορμόνη της εγκυμοσύνης». Οι ναυτίες μπορεί να συνοδεύονται από εμέτους και είναι συχνά πολύ ενοχλητικές για τις μέλλουσες μαμάδες. Αν υποφέρετε από ναυτίες, συζητήστε το με τον γιατρό σας: μπορεί να σας χορηγήσει κάποια φαρμακευτική θεραπεία που θα σας ανακουφίσει. Επίσης, μπορείτε να στραφείτε στο βελονισμό ή στην ομοιοπαθητική.
Παράλληλα, μερικές καλές συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν στη μείωση της τάσης για έμετο:
Αν οι ναυτίες σας συνοδεύονται από έντονους καθημερινούς εμέτους και έχετε σημαντική απώλεια βάρους (πάνω από 3 κιλά), επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας προκειμένου να επιβεβαιώσει εάν τα προβλήματα αυτά σχετίζονται ή όχι με τον θυρεοειδή και εάν προκαλούν αφυδάτωση.
Από την αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να νιώθετε μια έντονη ενόχληση στην περιοχή της μήτρας: αυτοί οι πόνοι δεν είναι καθόλου ανησυχητικοί και προκαλούνται από την τάνυση των συνδέσμων που συγκρατούν τη μήτρα και επιμηκύνονται καθώς αυτή μεγαλώνει.
Αργότερα, οι σύνδεσμοι της λεκάνης που κατακλύζονται από ορμόνες ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν περισσότερο ή λιγότερο έντονο αίσθημα πόνου (τράβηγμα) στα πόδια, στη βουβωνική χώρα, στο εφηβαίο ή στις πλευρές της κοιλιάς. Αυτοί οι πόνοι εμφανίζονται κατά την αλλαγή της στάσης ή στην όρθια θέση, δυσκολεύοντας κάποιες φορές το περπάτημα. Οι πόνοι αυτοί αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γίνονται ακόμα πιο έντονοι αν έχετε ήδη γεννήσει μία ή περισσότερες φορές στο παρελθόν. Για να ανακουφιστείτε, να αναπαύεστε και να περιορίζετε στο ελάχιστο το χρόνο που περνάτε όρθια. Παράλληλα, μπορείτε να κάνετε βελονισμό ή ομοιοπαθητική.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες εξαιτίας της απότομης τάνυσης του δέρματος και των ορμονικών μεταβολών. Οι ραγάδες εμφανίζονται κυρίως στην κοιλιά, στους μαστούς, στους γλουτούς, στα ισχία και στους μηρούς. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης των ραγάδων, προσπαθήστε να περιορίσετε την αύξηση του βάρους σας και χρησιμοποιείτε από τον πρώτο κιόλας μήνα ένα εξειδικευμένο προϊόν καταπολέμησης των ραγάδων της εγκυμοσύνης: όσο πιο ακριβές και συστηματικό είναι το πρόγραμμα πρόληψης, τόσο πιο ικανοποιητικό θα είναι το αποτέλεσμα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτική αν οι γυναίκες στην οικογένειά σας (η μητέρα ή οι αδερφές σας) είχαν παρουσιάσει ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Πολύ συχνά, η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από επιβράδυνση της εντερικής διάβασης. Τον πρώτο καιρό, συνδέεται με τις ορμονικές μεταβολές που προκαλούν αδράνεια του πεπτικού συστήματος. Στη συνέχεια, με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, η μήτρα ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στα έντερα και επιβραδύνει τη δραστηριότητά τους. Επιπλέον, τα συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν έντονη δυσκοιλιότητα. Η επιστροφή στη φυσιολογική διάβαση διαρκεί συνήθως 2 έως 3 μήνες μετά τη γέννα.
Εκτός από το ότι είναι δυσάρεστη, η δυσκοιλιότητα ευνοεί την εμφάνιση αιμορροΐδων και επομένως, η διέγερση της διάβασης είναι απαραίτητη. Γι' αυτό το λόγο, να ξεκινάτε τη μέρα με ένα μεγάλο ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, να πίνετε πολύ νερό, να τρώτε δαμάσκηνα και γενικά, να υιοθετήσετε διατροφή πλούσια σε ίνες (φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, πίτουρο…). Να κάνετε καθημερινά ήπια σωματική άσκηση (περπάτημα, κολύμπι). Τέλος, να πηγαίνετε στην τουαλέτα χωρίς να περιμένετε έως ότου νιώσετε την ανάγκη. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή εμφανιστούν αιμορροΐδες, να το αναφέρετε στον γιατρό σας κατά την επόμενη επίσκεψη ελέγχου της εγκυμοσύνης σας.
Εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών, η επιδερμίδα έχει την τάση να αφυδατώνεται και να ξηραίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, οι μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος και η τάνυση που υφίσταται το δέρμα σας προκαλούν μερικές φορές ερεθισμούς και αίσθηση κνησμού, ειδικά στην κοιλιά.
Για να ανακουφιστείτε από αυτές τις μικροενοχλήσεις, να πλένεστε με ένα ήπιο προϊόν χωρίς σαπούνι, να αποφεύγετε την απολέπιση και να απλώνετε στο σώμα σας πρωί και βράδυ ένα εξειδικευμένο προϊόν ενυδάτωσης υψηλής θρέψης.
Αν ο κνησμός επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ή σε όλο το σώμα, να το αναφέρετε στον γιατρό σας, καθώς ενδέχεται να πρόκειται για πρόβλημα του ήπατος.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πανάδες στο μέτωπο, στα μήλα και πάνω από το επάνω χείλος: αυτή είναι η «μάσκα της εγκυμοσύνης» ή το χλόασμα, μια υπερμελάγχρωση του δέρματος που συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών λόγω της εγκυμοσύνης. Οι μελαχρινές εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση.
Για να αποτρέψετε την εμφάνισή της, το μοναδικό μέτρο προφύλαξης είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή η χρήση αντηλιακού με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας. Αν παρόλ' αυτά εμφανιστεί η μάσκα της εγκυμοσύνης, μην ανησυχείτε γιατί τις περισσότερες φορές υποχωρεί αυτόματα μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Σε αντίθετη περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να σας χορηγήσει μια αποτελεσματική θεραπεία για να εξαφανιστεί.
Οι καούρες και η παλινδρόμηση γαστρικών οξέων που εμφανίζονται κάποιες φορές από την αρχή της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά το τελευταίο τρίμηνο. Οι καούρες είναι ιδιαίτερα έντονες αμέσως μετά το γεύμα, όταν είστε ξαπλωμένη ή όταν σκύβετε. Τις περισσότερες φορές ευθύνονται και πάλι οι ορμόνες, οι οποίες μειώνουν τη γαστρική δραστηριότητα και παρατείνουν τη διαδικασία πέψης των τροφών. Στο τέλος της εγκυμοσύνης, προστίθεται και η μηχανική πίεση που ασκεί η μήτρα στο στομάχι σας. Τα γαστρικά υγρά έχουν την τάση να ανεβαίνουν μέχρι το λαιμό, προκαλώντας επώδυνο αίσθημα καούρας.
Μερικές καλές συνήθειες θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε αυτές τις ενοχλήσεις:
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανάγκη σας για ύπνο είναι αυξημένη, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να κοιμηθείτε καλά… Ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ο όγκος της κοιλιάς σας και οι κινήσεις του μωρού μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο σας, που γίνεται πιο ελαφρύς και λιγότερο αναζωογονητικός, επειδή ξυπνάτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις αϋπνίες:
Συχνά, η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία: βάρος στα πόδια, πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια, κιρσούς… Αυτές τα δυσάρεστα συμπτώματα επιδεινώνονται το καλοκαίρι λόγω της ζέστης και από το βάρος της κοιλιάς σας προς το τέλος της εγκυμοσύνης.
Μερικοί απλοί κανόνες θα σας βοηθήσουν, σε γενικές γραμμές, να κάνετε πιο ήπιες αυτές τις ενοχλήσεις:
Αν τα προβλήματα στην κυκλοφορία επιμένουν ή επιδεινώνονται, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει να φοράτε κάλτσες συμπίεσης ή θα σας χορηγήσει φαρμακευτική θεραπεία.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, η κοιλιά σας γίνεται πολύ βαριά και προεξέχει. Αυτό σας αναγκάζει να υιοθετείτε μια στάση έντονης κάμψης για να διατηρήσετε την ισορροπία σας, αλλά αυτή η θέση επιβαρύνει τους οσφυϊκούς σπονδύλους. Παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ανακουφιστείτε:
Αν ο πόνος επιμένει, μην διστάσετε να επισκεφθείτε κινησιοθεραπευτή ή οστεοπαθητικό.
Τα δόντια και τα ούλα γίνονται εύθραυστα εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα η φλεγμονή των ούλων και η τερηδόνα να είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Από την αρχή της εγκυμοσύνης, φροντίστε να κάνετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας: η απομάκρυνση της πέτρας και ένας εξονυχιστικός έλεγχος της κατάστασης των δοντιών σας θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον. Στη συνέχεια, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι αφορά την υγιεινή των δοντιών σας καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.