#ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Οι μικροενοχλήσεις της εγκυμοσύνης

pregnancy_discomfort
Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης σας συνδυάζονται με έντονες μεταβολές και διαταραχές σε όλο το σώμα σας. Παρόλο που το συναίσθημα ότι μεγαλώνει ένα πλασματάκι μέσα σας είναι θαυμάσιο, αυτή η περίοδος συνοδεύεται επίσης από πολυάριθμες ενοχλήσεις λιγότερο ή περισσότερο δυσάρεστες… Ίσως να μην νιώσετε όλες αυτές τις ενοχλήσεις και η έντασή τους διαφέρει για κάθε γυναίκα: αν είναι ανεπαίσθητες, απολαύστε την τύχη σας χωρίς να ανησυχείτε. Στην αντίθετη περίπτωση, ορισμένες προφυλάξεις θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Δείτε τις χρήσιμες συμβουλές μας για να ανακουφιστείτε!

Η ΚΟΥΡΑΣΗ 

Το έντονο αίσθημα κόπωσης είναι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Συνδέεται κυρίως με την αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης, μιας ορμόνης με ηρεμιστικές ιδιότητες. Η κούραση μειώνεται μετά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ επιστρέφει εκ νέου κατά το τρίτο τρίμηνο εξαιτίας του βάρους του μωρού και της μήτρας.

Φροντίζετε να αναπαύεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Να κοιμάστε καλά το βράδυ (τουλάχιστον 8 ώρες) και να ξαπλώνετε το μεσημέρι όταν μπορείτε. Επίσης, σε πολλές εταιρείες, οι έγκυες γυναίκες έχουν το δικαίωμα να κάνουν διακανονισμό ως προς το ωράριο εργασίας τους από την έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Για να μάθετε τα δικαιώματά σας, συμβουλευτείτε τη συλλογική σύμβαση εργασίας σας.

ΟΙ ΝΑΥΤΙΕΣ

Σχεδόν το 50% των γυναικών πάσχει από ναυτίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά κανόνα, εμφανίζονται μερικές εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση και διαρκούν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να επιμείνουν και μετά από αυτό διάστημα, ακόμα και ως τον τοκετό, μερικές φορές. Συνήθως, είναι πιο έντονες το πρωί και μειώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Οι ναυτίες της εγκυμοσύνης συνδέονται με την αύξηση του επιπέδου ορισμένων ορμονών μέσα στο αίμα και συγκεκριμένα, των οιστρογόνων και της χοριακής γοναδοτροπίνης ή HCG, που ονομάζεται και «ορμόνη της εγκυμοσύνης». Οι ναυτίες μπορεί να συνοδεύονται από εμέτους και είναι συχνά πολύ ενοχλητικές για τις μέλλουσες μαμάδες. Αν υποφέρετε από ναυτίες, συζητήστε το με τον γιατρό σας: μπορεί να σας χορηγήσει κάποια φαρμακευτική θεραπεία που θα σας ανακουφίσει. Επίσης, μπορείτε να στραφείτε στο βελονισμό ή στην ομοιοπαθητική.

Παράλληλα, μερικές καλές συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν στη μείωση της τάσης για έμετο:

  • Μασουλήστε ένα σνακ μερικά λεπτά πριν σηκωθείτε το πρωί.

  • Μην διστάσετε να φάτε κάτι αλμυρό για πρωινό αν νιώσετε την επιθυμία.
     
  • Αποφεύγετε τις έντονες οσμές και γεύσεις.
     
  • Να τρώτε λίγο και συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας. Πράγματι, με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αποφεύγεται η διάταση του στομάχου και ως εκ τούτου, δεν πιέζονται τα γειτονικά όργανα και αποφεύγεται η ναυτία. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε ένα μικρό σνακ κάθε τρεις ώρες, αντί τρία μεγάλα γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας.
     
  • Να επιλέγετε μόνο τις τροφές που έχετε όρεξη να φάτε.
     
  • Να τρώτε αμυλούχες τροφές σε κάθε γεύμα (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά…), μαγειρεμένα όσο το δυνατόν πιο απλά.
     
  • Πίνετε νερό ελαφρά αρωματισμένο με μέντα ή ανθρακούχο νερό, ειδικά το πρωί πριν σηκωθείτε.
     
  • Αποφεύγετε το στρες, που ευνοεί τα προβλήματα στην πέψη.
     
  • Να προσθέτετε φρέσκο τζίντζερ στο φαγητό σας ή κονφί τζίντζερ, καθώς έχει αποδεδειγμένες ιδιότητες καταπολέμησης της ναυτίας.
     
  • Να αναπαύεστε όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς η κούραση αυξάνει το αίσθημα ναυτίας.

Αν οι ναυτίες σας συνοδεύονται από έντονους καθημερινούς εμέτους και έχετε σημαντική απώλεια βάρους (πάνω από 3 κιλά), επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας προκειμένου να επιβεβαιώσει εάν τα προβλήματα αυτά σχετίζονται ή όχι με τον θυρεοειδή και εάν προκαλούν αφυδάτωση.

ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Από την αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να νιώθετε μια έντονη ενόχληση στην περιοχή της μήτρας: αυτοί οι πόνοι δεν είναι καθόλου ανησυχητικοί και προκαλούνται από την τάνυση των συνδέσμων που συγκρατούν τη μήτρα και επιμηκύνονται καθώς αυτή μεγαλώνει.

Αργότερα, οι σύνδεσμοι της λεκάνης που κατακλύζονται από ορμόνες ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν περισσότερο ή λιγότερο έντονο αίσθημα πόνου (τράβηγμα) στα πόδια, στη βουβωνική χώρα, στο εφηβαίο ή στις πλευρές της κοιλιάς. Αυτοί οι πόνοι εμφανίζονται κατά την αλλαγή της στάσης ή στην όρθια θέση, δυσκολεύοντας κάποιες φορές το περπάτημα. Οι πόνοι αυτοί αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γίνονται ακόμα πιο έντονοι αν έχετε ήδη γεννήσει μία ή περισσότερες φορές στο παρελθόν. Για να ανακουφιστείτε, να αναπαύεστε και να περιορίζετε στο ελάχιστο το χρόνο που περνάτε όρθια. Παράλληλα, μπορείτε να κάνετε βελονισμό ή ομοιοπαθητική.

ΟΙ ΡΑΓΑΔΕΣ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες εξαιτίας της απότομης τάνυσης του δέρματος και των ορμονικών μεταβολών. Οι ραγάδες εμφανίζονται κυρίως στην κοιλιά, στους μαστούς, στους γλουτούς, στα ισχία και στους μηρούς. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης των ραγάδων, προσπαθήστε να περιορίσετε την αύξηση του βάρους σας και χρησιμοποιείτε από τον πρώτο κιόλας μήνα ένα εξειδικευμένο προϊόν καταπολέμησης των ραγάδων της εγκυμοσύνης: όσο πιο ακριβές και συστηματικό είναι το πρόγραμμα πρόληψης, τόσο πιο ικανοποιητικό θα είναι το αποτέλεσμα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτική αν οι γυναίκες στην οικογένειά σας (η μητέρα ή οι αδερφές σας) είχαν παρουσιάσει ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Πολύ συχνά, η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από επιβράδυνση της εντερικής διάβασης. Τον πρώτο καιρό, συνδέεται με τις ορμονικές μεταβολές που προκαλούν αδράνεια του πεπτικού συστήματος. Στη συνέχεια, με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, η μήτρα ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στα έντερα και επιβραδύνει τη δραστηριότητά τους. Επιπλέον, τα συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν έντονη δυσκοιλιότητα. Η επιστροφή στη φυσιολογική διάβαση διαρκεί συνήθως 2 έως 3 μήνες μετά τη γέννα.

Εκτός από το ότι είναι δυσάρεστη, η δυσκοιλιότητα ευνοεί την εμφάνιση αιμορροΐδων και επομένως, η διέγερση της διάβασης είναι απαραίτητη. Γι' αυτό το λόγο, να ξεκινάτε τη μέρα με ένα μεγάλο ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, να πίνετε πολύ νερό, να τρώτε δαμάσκηνα και γενικά, να υιοθετήσετε διατροφή πλούσια σε ίνες (φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, πίτουρο…). Να κάνετε καθημερινά ήπια σωματική άσκηση (περπάτημα, κολύμπι). Τέλος, να πηγαίνετε στην τουαλέτα χωρίς να περιμένετε έως ότου νιώσετε την ανάγκη. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή εμφανιστούν αιμορροΐδες, να το αναφέρετε στον γιατρό σας κατά την επόμενη επίσκεψη ελέγχου της εγκυμοσύνης σας.

Η ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΝΗΣΜΟΣ

Εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών, η επιδερμίδα έχει την τάση να αφυδατώνεται και να ξηραίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, οι μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος και η τάνυση που υφίσταται το δέρμα σας προκαλούν μερικές φορές ερεθισμούς και αίσθηση κνησμού, ειδικά στην κοιλιά.

Για να ανακουφιστείτε από αυτές τις μικροενοχλήσεις, να πλένεστε με ένα ήπιο προϊόν χωρίς σαπούνι, να αποφεύγετε την απολέπιση και να απλώνετε στο σώμα σας πρωί και βράδυ ένα εξειδικευμένο προϊόν ενυδάτωσης υψηλής θρέψης.

Αν ο κνησμός επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ή σε όλο το σώμα, να το αναφέρετε στον γιατρό σας, καθώς ενδέχεται να πρόκειται για πρόβλημα του ήπατος.

Η «ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ» (ΧΛΟΑΣΜΑ)

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πανάδες στο μέτωπο, στα μήλα και πάνω από το επάνω χείλος: αυτή είναι η «μάσκα της εγκυμοσύνης» ή το χλόασμα, μια υπερμελάγχρωση του δέρματος που συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών λόγω της εγκυμοσύνης. Οι μελαχρινές εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση.

Για να αποτρέψετε την εμφάνισή της, το μοναδικό μέτρο προφύλαξης είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή η χρήση αντηλιακού με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας. Αν παρόλ' αυτά εμφανιστεί η μάσκα της εγκυμοσύνης, μην ανησυχείτε γιατί τις περισσότερες φορές υποχωρεί αυτόματα μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Σε αντίθετη περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να σας χορηγήσει μια αποτελεσματική θεραπεία για να εξαφανιστεί.

ΟΙ ΚΑΟΥΡΕΣ

Οι καούρες και η παλινδρόμηση γαστρικών οξέων που εμφανίζονται κάποιες φορές από την αρχή της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά το τελευταίο τρίμηνο. Οι καούρες είναι ιδιαίτερα έντονες αμέσως μετά το γεύμα, όταν είστε ξαπλωμένη ή όταν σκύβετε. Τις περισσότερες φορές ευθύνονται και πάλι οι ορμόνες, οι οποίες μειώνουν τη γαστρική δραστηριότητα και παρατείνουν τη διαδικασία πέψης των τροφών. Στο τέλος της εγκυμοσύνης, προστίθεται και η μηχανική πίεση που ασκεί η μήτρα στο στομάχι σας. Τα γαστρικά υγρά έχουν την τάση να ανεβαίνουν μέχρι το λαιμό, προκαλώντας επώδυνο αίσθημα καούρας.
Μερικές καλές συνήθειες θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε αυτές τις ενοχλήσεις:

  • Το βράδυ να τρώτε νωρίς έτσι ώστε η διαδικασία της πέψης να ξεκινήσει πολύ πριν από την ώρα που θα πάτε για ύπνο.
     
  • Σταματήστε να καταναλώνετε όξινες τροφές (τουρσί, ξύδι, λεμόνι κ.λπ.) ή τις πολύ λιπαρές τροφές (τυριά, σάλτσες, τηγανιτά κ.λπ.), μπαχαρικά και όλα τα σχετικά καρυκεύματα και καφέ.
     
  • Να τρώτε αμυλώδεις τροφές σε κάθε γεύμα για να «θωρακίσετε» το στομάχι σας.
     
  • Τη νύχτα, προτιμάτε την «ημικαθιστή θέση» ώστε να περιορίζεται η παλινδρόμηση.
     
  • Τέλος, αν οι καούρες γίνουν πολύ ενοχλητικές, συζητήστε το με τον γιατρό σας: μπορεί να σας χορηγήσει φαρμακευτική θεραπεία.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανάγκη σας για ύπνο είναι αυξημένη, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να κοιμηθείτε καλά… Ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ο όγκος της κοιλιάς σας και οι κινήσεις του μωρού μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο σας, που γίνεται πιο ελαφρύς και λιγότερο αναζωογονητικός, επειδή ξυπνάτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις αϋπνίες:

  • Να τρώτε ελαφρά το βράδυ.
     
  • Να ασκείστε: η φυσική άσκηση κουράζει το σώμα και απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες χαρίζουν μια αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας.
     
  • Να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και απολαύστε ένα αφέψημα με τίλιο, άνθη πορτοκαλιάς ή χαμομήλι προτού ξαπλώσετε.
     
  • Μην αντιστέκεστε στον ύπνο: να ξαπλώνετε μόλις νιώθετε τα πρώτα σημάδια της κούρασης μετά το γεύμα. Πράγματι, η διαδικασία της πέψης προκαλεί νύστα.
     
  • Να εκμεταλλεύεστε τα Σαββατοκύριακα για να ξαπλώνετε και να κοιμάστε τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα.
  • Υιοθετήστε τη συνήθεια να χαλαρώνετε για λίγη ώρα προτού πάτε για ύπνο: αναπνέετε βαθιά χωρίς να σκέφτεστε τίποτα, ακούστε απαλή μουσική…
     
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από έλλειψη μαγνησίου, καθώς μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές κράμπες και δυσάρεστες σουβλιές στα πόδια που θα διαταράξουν τον ύπνο σας.
     
  • Τέλος, αν οι αϋπνίες επιμένουν, αποδεχτείτε ήρεμα αυτές τις ώρες που μένετε ξύπνια τη νύχτα, καθώς ο οργανισμός σας προετοιμάζεται για τις νύχτες με διαλείμματα ύπνου που θα αντιμετωπίσετε μετά τη γέννηση του μωρού σας! Ανάψτε ένα φωτάκι και διαβάστε ένα καλό βιβλίο έως ότου σας ξαναπάρει ο ύπνος. Αντίθετα, αποφύγετε την τηλεόραση που διεγείρει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και μπορεί να σας εμποδίσει να ξανακοιμηθείτε. 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Συχνά, η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία: βάρος στα πόδια, πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια, κιρσούς… Αυτές τα δυσάρεστα συμπτώματα επιδεινώνονται το καλοκαίρι λόγω της ζέστης και από το βάρος της κοιλιάς σας προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Μερικοί απλοί κανόνες θα σας βοηθήσουν, σε γενικές γραμμές, να κάνετε πιο ήπιες αυτές τις ενοχλήσεις:

  • Αποφεύγετε τις πηγές θερμότητας.
     
  • Μην μένετε όρθια χωρίς να κινείστε για πολλή ώρα.
     
  • Μην κάθεστε σταυροπόδι για να μην διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος.
     
  • Ανασηκώστε το κάτω μέρος του κρεβατιού σας ή το στρώμα σας κατά 15 εκατοστά τουλάχιστον.
     
  • Ρίχνετε τακτικά κρύο νερό στα πόδια σας.
     
  • Εφαρμόζετε ένα εξειδικευμένο προϊόν φροντίδας για να ανακουφίσετε τα κουρασμένα πόδια σας.

Αν τα προβλήματα στην κυκλοφορία επιμένουν ή επιδεινώνονται, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει να φοράτε κάλτσες συμπίεσης ή θα σας χορηγήσει φαρμακευτική θεραπεία.

Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, η κοιλιά σας γίνεται πολύ βαριά και προεξέχει. Αυτό σας αναγκάζει να υιοθετείτε μια στάση έντονης κάμψης για να διατηρήσετε την ισορροπία σας, αλλά αυτή η θέση επιβαρύνει τους οσφυϊκούς σπονδύλους. Παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ανακουφιστείτε:

  • Να στέκεστε όσο το δυνατόν πιο ίσια.
     
  • Να φοράτε ίσια παπούτσια.
     
  • Να αποφεύγετε τη σωματική προσπάθεια.
     
  • Μάθετε να φέρνετε τη λεκάνη σας προς τα εμπρός, έτσι ώστε να μεταβιβάζετε το βάρος του μωρού προς τη σπονδυλική στήλη και να μειώνεται η κάμψη.
     
  • Όταν θέλετε να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα (ή να σηκώσετε ένα πιο μεγάλο παιδί), να κάνετε βαθύ κάθισμα αντί να σκύβετε.
     
  • Τέλος, χρησιμοποιήστε σκληρό στρώμα και βάλτε ένα μαξιλαράκι στην κοιλότητα της μέσης σας.

Αν ο πόνος επιμένει, μην διστάσετε να επισκεφθείτε κινησιοθεραπευτή ή οστεοπαθητικό.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Τα δόντια και τα ούλα γίνονται εύθραυστα εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα η φλεγμονή των ούλων και η τερηδόνα να είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Από την αρχή της εγκυμοσύνης, φροντίστε να κάνετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας: η απομάκρυνση της πέτρας και ένας εξονυχιστικός έλεγχος της κατάστασης των δοντιών σας θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον. Στη συνέχεια, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι αφορά την υγιεινή των δοντιών σας καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.