ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΑΣ
Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας. Από τη στιγμή που θα μπείτε στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης, το μωρό σας μπορεί να γεννηθεί ανά πάσα στιγμή. Να έχετε τα πράγματά σας έτοιμα και κοντά στην είσοδο του σπιτιού σας. Έτσι θα αποφύγετε το πρόσθετο άγχος όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού και θα μπορείτε να τα πάρετε εύκολα.
Τα απαραίτητα:
Για εσάς
-Στην αίθουσα τοκετού
- Ένα φαρδύ νυχτικό ή ένα φαρδύ T-shirt.
- Ένα ζευγάρι κάλτσες και ένα ζακετάκι.
- Αν το μαιευτήριο σάς επιτρέπει να πίνετε και/ή να τρώτε κατά τη διάρκεια του τοκετού, να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, χυμό φρούτων, αλεσμένα φρούτα...
- Μεταλλικό νερό σε σπρέι.
- Για τον μπαμπά: μια φωτογραφική μηχανή, καραμέλες, κέρματα για τη μηχανή διανομής αναψυκτικών/καφέ και ένα φορτισμένο κινητό τηλέφωνο για να ειδοποιήσετε τους συγγενείς σας για τη γέννηση!
- Για τη διαμονή
- Το βιβλιάριο προόδου της εγκυμοσύνης, δελτίο ταυτότητας, τα υπερηχογραφήματα, το βιβλιάριο υγείας σας, τον ιατρικό φάκελό σας, την κάρτα με την ομάδα αίματός σας και την ομάδα αίματος του πατέρα.
- Άνετα εσώρουχα, κατά προτίμηση ανοικτά στο μπροστινό μέρος, σε περίπτωση που θα θηλάσετε.
- Τρία νυχτικά, επίσης ανοικτά στο μπροστινό μέρος, σε περίπτωση που θα θηλάσετε.
- Αν θηλάσετε, δύο σουτιέν θηλασμού με ενίσχυση, επιθέματα θηλασμού και ένα σωληνάριο ειδική αλοιφή για θηλασμό που θα την απλώνετε στις θηλές σας μετά από κάθε γεύμα.
- Ένα μαξιλάρι θηλασμού, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μπιμπερό.
- Ένα ζευγάρι παντόφλες.
- Χοντρές και πολύ απορροφητικές σερβιέτες.
- Εσώρουχα μιας χρήσης (από δίχτυ).
- Χαρτομάντηλα.
- Τα απαραίτητα για το μπάνιο και ίσως, την τσάντα με τα είδη μακιγιάζ.
- Αρκετές πετσέτες (υπάρχει κίνδυνος να τις λεκιάσετε τις πρώτες μέρες).
- Κάτι για να απασχολείστε: βιβλία, περιοδικά, μουσική, smartphone κ.λπ.
- Άνετα ρούχα για την έξοδό σας από το μαιευτήριο.
Για το μωρό σας
- Στην αίθουσα τοκετού
- Φορμάκι.
- Πιτζάμα.
- Ζεστό ζακετάκι.
- Βαμβακερό σκουφάκι.
- Καλτσάκια.
- Για τη διαμονή
- 6 - 8 φορμάκια.
- 6 - 8 πιτζάμες.
- Υπνόσακος.
- Δέκα υφασμάτινα πετσετάκια (κατάλληλες για να σκουπίζετε τις αναγωγές κ.λπ.).
- Μια μαλακή κουβερτούλα.
- 5 - 6 πετσέτες για το μπάνιο και την αλλαγή της πάνας.
- Πάνες για νεογέννητα (αν δεν τις παρέχει το μαιευτήριο).
- 2 ή 3 ζακετάκια ή φανελάκια.
- Τα απαραίτητα για την υγιεινή: φυσιολογικός ορός σε αμπούλες, τζελ για το μπάνιο, γαλάκτωμα ή νερό καθαρισμού για την αλλαγή της πάνας, κρέμα για την αλλαγή της πάνας, θερμόμετρο μπάνιου.
- Ρούχα για την έξοδο από το μαιευτήριο.
Για να ολοκληρώσουμε αυτό το σημείωμα υπενθύμισης, ζητήστε από το μαιευτήριό σας μια λίστα με όλα όσα θα σας χρειαστούν, καθώς μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μαιευτήριο.
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ
Όλες οι μέλλουσες μαμάδες αναρωτιούνται πότε είναι η καλύτερη στιγμή να φύγουν για το μαιευτήριο, κυρίως όταν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη: αν φύγετε πολύ νωρίς, μπορεί η μαία να σας πει να επιστρέψετε στο σπίτι και αν φύγετε πολύ αργά, υπάρχει φόβος να γεννήσετε στη διαδρομή! Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σας δείχνουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μπείτε στο αυτοκίνητο:
- Αν οι συσπάσεις σας είναι πολύ κοντινές (κάθε 10 λεπτά ή πιο συχνές), επώδυνες και τακτικές κατά τη διάρκεια δύο ωρών ή περισσότερο.
- Αν υπάρχει απώλεια υγρού, παρότι δεν νιώθετε συσπάσεις: αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο αμνιακός σάκος έχει ρωγμή ή έχει σπάσει. Μεταβείτε στο μαιευτήριο μέσα σε 2 ώρες το πολύ. Εκεί θα πραγματοποιηθεί ανάλυση του υγρού που χάνετε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για αμνιακό υγρό.
Σε όποιο στάδιο της εγκυμοσύνης κι αν βρίσκεστε, υπάρχουν κι άλλα σημάδια τα οποία θα πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στο μαιευτήριο ή στον γιατρό σας:
- Αιμορραγίες.
- Πολύ έντονοι έμετοι.
- Αν έχετε αρχίσει να νιώθετε το μωρό σας να κουνιέται, μια ξαφνική απουσία κίνησης διάρκειας άνω των 24 ωρών.
- Πυρετός πάνω από 38 °C.
- Πτώση ή δυνατό χτύπημα στην κοιλιά.